21 Nisan 2012 Cumartesi

KÖY PEYNİRİ


MALZEMELER

7 kg. köy sütü
2.5 kg. yoğurt

HAZIRLANIŞI

 Sütü iyice kaynattıktan sonra yoğurdu kendi içinde şöyle bir karıştırıp kısık ateşte kaynayan sütün içine kaşık kaşık ilave ediyoruz ve bir yandan da karıştırmaya devam ediyoruz.Yoğurdu tamamen süte kattıktan sonra kısık ateşte 5 dk kadar daha karıştırıyoruz.Bu sırada süt yavaş yavaş çökmeye başlıyor ve peynir lor şeklinde dibe oturuyor.Sütün rengi artık beyaz değil yeşil :D


 5 dk sonrasında ocağın altını kapatıyoruz ve büyük bir cezve yardımıyla biriken peyniri süzgece alıp süzüyoruz.Hemen ardından beklemeden(çünkü bekleyince hemen o kabın şeklini alıyor) bez tülbentin içine alıp üzerine bir ağırlık bırakıyoruz (damacana mesela :D ) Tercihen 1 gece bu şekilde bekletiyoruz ya da birkaç saat içersinde kalıbını almış oluyor ve tamamen suyundan arınıyor.

 Peyniri torbasından çıkardıktan sonra büyük küpler halinde kesiyoruz ve biraz tuzlu su hazırlayıp saklama kabında muhafaza ediyoruz.1 ay belki de daha fazla buzdolabında suyun içinde tazeliğini koruyor.Yemek istediğimiz zaman bir küp çıkartıp fazla tuzundan arındırmak amacıyla sudan geçiriyoruz ve dilimleyerek servis ediyoruz.

 Bu ev yapımı peynir hem çok sağlıklı oluyor hem de miss gibi süt kokuyor!Köy peyniri diye satın aldıklarımızla alakası bile yok!Çünkü içinde ne maya var ne bir katkı maddesi..
 Uzun lafın kısası MUTLAKA DENEYİN ;D

2 yorum:

  1. eline sağlık canım köy peynirini çok severim,helede evde yapılmışsa bayılırım..

    YanıtlaSil
  2. merhaba siizi izlemeye aldım...
    sizde beni izlemeye alırsanız sevinirim...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil